assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Detik Waktu Yang Berlalu...

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran." -Surah Al-Asr :1-3

Masa merupakan anugerah tidak ternilai buat manusia. Masa adalah kehidupan. Detik masa yang berlalu akan mengundang penyesalan jika tidak dimanfaatkan ke jalan kebaikan. Bahkan di dalam senarai kebaikan yang boleh dilakukan, kita perlu memilih pula kebaikan yang paling utama berbanding yang lain. Inilah yang diajar Islam melalui cabang ilmu Fiqh Awlawiyat (Keutamaan).

Kesempatan begitu terbatas untuk saya menulis. Buat sahabat-sahabat yang menanti berita daripada saya, saya akan mula bertugas di Institut Latihan Perindustrian Kota Bharu beberapa hari lagi. Terima kasih kepada sahabat yang membantu saya mendapat kerja ini. Kerja-kerja amal Islami terus berjalan seiringan. Doakan saya dikurnia nusrah untuk mendidik anak bangsa mengenal Islam, beramal soleh seterusnya mencintai Pencipta mereka sepenuh hati. Tidak kira di mana kita dicampakkan, jadilah kita manusia yang berguna kerana pesan Rasulullah SAW:

"Sebaik-baik kamu adalah yang paling bermanfaat untuk manusia."

Akhirnya, salam juang buat sahabat walau di mana jua antum berada!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger