assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Krisis Di Perak


Krisis di Perak masih belum selesai. Macam-macam ulasan kita dengar, lihat dan baca di media. Belum pernah berlaku ada dua Menteri Besar di dalam satu negeri. Apapun, kita doakan krisis ini dapat selesai sebaik mungkin. Yang pasti, kebenaranlah yang sepatutnya kita junjung dan kita cari, barulah kita temui siapa orang yang membawa kebenaran itu. Kebenaran walaupun diselaputi debu tebal, ia tetap kebenaran. Begitu juga kebatilan tetap kebatilan sekalipun dipakaikan dengan pakaian indah berkilauan.

Ia bukan soal menderhaka atau tidak, ia soal keabsahan perlantikan Menteri Besar baru mengikut undang-undang kerana Menteri Besar lama belum meletakkan jawatan. Ia juga soal bidang kuasa sultan untuk melucutkan jawatan Menteri Besar yang enggan meletakkan jawatan. Ia juga berkaitan tiga orang ADUN yang sepatutnya terlucut jawatan ADUN kerana melompat parti berdasarkan akujanji yang ditandatangani oleh semua ADUN Pakatan Rakyat selepas pilihanraya umum yang lalu. Ia krisis yang kompleks, krisis perlembagaan, krisis politik, krisis kehakiman dan krisis paling besar ialah krisis nilai , seperti kata Ustaz Nik Abduh di sini. Sedikit pencerahan untuk memahami mengapa Ir. Hj. Nizar tidak meletakkan jawatan MB, boleh baca di sini.

Banyak-banyakkanlah berdoa, semoga penyelesaian yang terbaik adalah bersama kebenaran, bukan bersama siapa yang berkuasa, bijak menipu daya atau banyak wang!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger