assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Dunia Hanyalah Alat, Bukan Matlamat !


Allah berfirman yang bermaksud ;

"Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain daripada main-main dan senda gurau . Dan sesungguhnya kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa.Maka tidakkah kamu memahaminya?" - Al-An'am : 32

Allah memberikan nikmat tidak terhitung banyaknya kepada manusia. Keluasan harta, banyaknya pengikut, ramainya anak, suami / isteri yang saling mencintai, kekuatan tubuh badan, kecerdikan akal fikiran dan sebagainya, sebenarnya hanyalah alat untuk digunakan bagi mendapat keredhaanNya, bukan sebagai matlamat kehidupan. Namun, sayang seribu kali sayang apabila alat bertukar menjadi matlamat, lalu jatuhlah martabat seseorang manusia itu di sisi Tuhannya, malah manusia yang sepatutnya membawa kemakmuran akan bertukar menjadi makhluk perosak di atas muka bumi ini.


"Dan apabila dikatakan kepada mereka : "Janganlah membuat kerosakan di muka bumi", mereka menjawab :"Sesungguhnya kami orang-orang yang membuat pembaikan." Ingatlah, sesungguhnya mereka itulah orang yang membuat kerosakan , sedangkan mereka tidak sedar."
- Al-Baqarah : 11-12

Krisis politik, sosial dan ekonomi di seluruh dunia begitu dahsyat. Belum lagi bala bencana yang menimpa beberapa tempat di dunia. Apakah isyarat ini tidak cukup kuat untuk manusia kembali menyuluh diri, mencari punca kefasadan yang berlaku? Alternatif Islam telah wujud sekian lama, bukan sebagai alternatif sebenarnya, malah sebagai penyelesaian mutlak yang wajib dirujuk.

"Sibghah Allah. Dan siapakah yang lebih baik sibghahnya daripada Allah?"- Al-Baqarah : 138

Penguasa berlumba-lumba merebut kekayaan dan meluaskan pengaruh di saat rakyat marhain semakin terdesak dan tertindas hidup mereka. Nafsu meraja menjadikan menusia makin sengsara. Kefakiran pula kadang kala menyebabkan manusia menjadi kufur apabila ada tangan-tangan yang mengambil kesempatan menangguk di air keruh menghulur bantuan atas nama agama (Kristian terutamanya).

Apapun , yang pasti, selagi mana manusia meletakkan kepentingan diri di hadapan mengatasi perkara lain , selagi itulah penyelesaian yang dicita hanyalah ilusi semata-mata!

Kembalilah kepada Allah, wahai manusia ! Jangan menjadi pengikut kepada Firaun yang mengaku Tuhan tetapi saat nyawa sampai ke halkum baru ingin bertaubat, kerana pada waktu itu segala-galanya telah terlambat dan tiada berguna.

"Dan Kami memungkinkan Bani Israil melintasi laut, lalu mereka diikuti oleh Firaun dan bala tenteranya, kerana hendak menganiaya dan menindas mereka, hingga bila Firaun itu telah hampir tenggelam berkatalah dia :" Aku percaya bahawa tiada Tuhan melainkan Tuhan yang dipercayai Bani Israil dan saya termasuk orang-orang yang berserah diri kepada Allah.

Apakah sekarang baru kamu percaya, padahal sesungguhnya kamu telah durhaka sejak dahulu , dan kamu termasuk orang yang berbuat kerosakan.

Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lalai daripada tanda-tanda kekuasaan Kami"
-Yunus : 90- 92

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"- Ar-Rahman : 16

(p/s : Artikel yang menerawang di celah-celah gelodak rasa melihat kefasadan dunia. Ops..sebelum terlupa, sama-sama kita hidupkan munajat , mengintai Lailatul Qadr di hujung Ramadhan yang masih berbaki.Moga Allah mengabulkan segala doa-doa kita.)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger