assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Kenyataan Hidup Di Sebalik Permainan Ini.....


Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. Dia duduk mengadap murid-muridnya. Di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya pula ada pemadam. Guru itu berkata, "Saya ada satu permainan. Caranya begini, di tangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. Jika saya angkat kapur ini, maka katalah "Kapur!", jika saya angkat pemadam ini, maka katalah "Pemadam!"Murid-muridnya pun faham dan mengikut arahan yang diberikan. Guru itu pun mengangkat tangan kanan dan kirinya berganti-ganti , semakin lama semakin cepat.

Selan beberapa lama, kemudian guru itu berkata, "Baik, sekarang perhatikan. Jika saya angkat kapur, maka sebutlah "Pemadam!", jika saya angkat pemadam, maka katakanlah "Kapur!". Dan diulang seperti tadi. Tentu saja mula-mula murid-murid menjadi keliru dan kekok, dan sukar untuk mengubahnya. Namun, lama-kelamaan mereka menjadi biasa dan tidak kekok lagi. Selang beberapa ketika, permainan itu berhenti.

Guru itu tersenyum kepada murid-muridnya. "Murid-murid, begitulah kita umat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas boleh membezakannya. Namun kemudian, musuh-musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara untuk menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi bathil, dan sebaliknya. Permulaannya mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi oleh kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara yang menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa dengan hal itu dan mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan etika.

"Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah tanpa rasa malu, seks sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend, hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa, materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain-lain." "Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit menerimanya tanpa merasai bahawa ia satu kesalahan dan kemaksiatan. Faham?" tanya guru kepada murid-muridnya. "Faham cikgu..."

"Baik, sekarang permainan kedua...Cikgu ada Al-Qur'an, cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Sekarang anda berdiri di luar karpet. Permainannya ialah bagaimana caranya anda dapat mengambil Qur'an yang ada di tengah tanpa memijak karpet?" Murid-muridnya pun berfikir . Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat dan sebagainya. Akhirnya guru itu memberikan jalan keluar, iaitu digulungnya karpet lalu diambilnya Al-Qur'an. Ia memenuhi syarat, iaitu tidak memijak karpet .

"Murid-murid, begitulah umat Islam dan musuh-musuhnya. Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang. Kerana tentu anda akan menolaknya mentah-mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina di hadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir, sehingga anda tidak sedar."Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat. Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunkanlah aqidah yang kuat. Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau dimulai dgn tapaknya dahulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, almari dibuang satu persatu, barulah rumah dihancurkan. .."

"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda. Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara yang mereka.Dan itulah yang mereka inginkan.""Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Dan inilah yang dijalankan oleh musuh-musuh kita. "

"Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak kita, cikgu?" tanya murid- murid. "Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi.""Begitulah umat Islam.Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar, akhirnya hancur. Tapi kalau diserang serentak terang-terangan, mereka akan bangkit serentak dan tersedar".

"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini, dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang..." Matahari bersinar terik tatkala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka dengan fikiran masing-masing...

Ulasan saya : Renungilah pembaca sekalian. Serangan musuh sedang menyelinap
masuk ke segenap sudut tanpa kita sedari. Diri kita, keluarga, sahabat handai,
jiran tetangga dan masyarakat kita dalam bahaya! Sedarkan diri kita dan mereka
agar tidak menjadi mangsa sebelum terlambat! Jika ditakdirkan anda menjadi guru, jadilah pendidik yang mendidik dengan benar serta sabar agar anak bangsa bukan sahaja celik akal, bahkan celik hati! Mampu mengenal diri, mengenal Tuhan dan mengenal hakikat kehidupan mereka di atas muka bumi ini.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger