assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Persoalan Puasa

Soalan : Apakah hukum sekiranya seseorang makan kerana terlupa dia berpuasa? Adakah batal puasanya dan apa yang perlu dia lakukan?

Jawapan : Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda :

من نسي وهو صائم فأكل وشرب فليتم صومه , فإنما أطعمه الله وسقاه .

Maksudnya : Sesiapa yang terlupa dia berpuasa lalu dia makan dan minum, maka hendaklah dia menyempurnakan puasanya. Sesungguhnya Allahlah yang telah memberikannya makan dan minum.

Jumhur ulama' berpendapat bahawa puasa orang yang makan dan minum dalam keadaan dia terlupa yang dia berpuasa adalah sah, maka dia hendaklah menahan diri daripada makan minum dan meneruskan puasa.

Soalan : Adakah terbatal puasa sekiranya mendapat rawatan perubatan dengan suntikan?

Jawapan : Tidak terbatal puasa dengan suntikan di kulit kerana cecair tidak masuk melalui rongga biasa yang terbuka.

Soalan : Adakah pemindahan darah membatalkan puasa?

Jawapan : Pemindahan darah dari penderma tidak membatalkan puasa penderma sama seperti berbekam yang juga tidak membatalkan puasa. Manakala penerima darah, hukumnya sama seperti suntikan.

Soalan : Saya terbangun dari tidur dan menyangka fajar belum menyingsing lalu makan dan minum, kemudian saya mendapati sebenarnya hari sudah siang. Adakah sah puasa saya?

Jawapan : Puasa terbatal, namun wajib menahan diri daripada makan dan minum sepanjang hari tersebut kerana menghormati bulan Ramadhan dan mengqadha puasa hari itu pada hari yang lain.

Soalan : Fajar menyingsing (masuk subuh) pada bulan Ramadhan ketika saya masih dalam keadaan junub dan saya mandi junub sejam selepas itu. Adakah puasa saya sah?

Jawapan : Wanita yang masih dalam keadaan haid dan nifas ketika masuk Subuh haram berpuasa. Jika dia berpuasa, hukumnya haram dan berdosa. Tetapi sekiranya darah haid dan nifas telah kering sepenuhnya sebelum Subuh, namun wanita itu mandi hadas selepas Subuh, maka puasanya sah.

Dalam masalah junub, puasa sah walaupun mandi junub selepas Subuh kerana mandi hadas adalah wajib untuk menunaikan solat, bukan untuk berpuasa. Rasulullah SAW pernah bangun pagi (selepas Subuh) dalam keadaan berjunub dan baginda berpuasa, maka baginda bersegera mandi junub untuk solat Subuh berjamaah di masjid.

(Petikan fatwa Almarhum Sheikh 'Atiyyah Saqar)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger