assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Catatan

* Catatan 1 *

1 Ogos mencatat sejarah rakyat Malaysia bangkit menyatakan penentangan terhadap perlaksanaan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri @ Internal Security Act). Teringat saya pada suatu amanah yang tidak kesampaian. Pada tahun 2001, saya pernah ditugaskan oleh Fellow MANHAL PMRAM untuk membuat kajian tentang ISA menurut perspektif Islam. Saya sempat draf kajian, meminjam dan membeli beberapa buku berkaitan untuk tujuan rujukan. Malangnya , selepas itu saya terpaksa 'passing' tugas tersebut kepada seorang senior kerana kondisi saya ketika itu tidak mengizinkan.

Kerja-kerja kajian ilmiah memang menjadi minat saya sejak dahulu walaupun pada peringkat awal saya tidak mempunyai sebarang panduan. Pun begitu, saya tidak mahu mengulas panjang. Saya kira sebagai gantinya, kertas kerja yang saya jumpai dengan carian di internet ini boleh dijadikan salah satu bahan untuk penilaian dan perbincangan pembaca.

* Catatan 2*

Tidak kira lelaki atau perempuan, kebolehan memandu, memiliki lesen memandu dan memiliki kenderaan sendiri bukan lagi menjadi suatu kelebihan (tahsinat), bahkan menjadi suatu keperluan (hajiat). Bahkan dalam keadaan kecemasan, ia menjadi suatu kewajipan (doruriyat). Apa tidaknya, banyak urusan tidak dapat dilakukan tanpanya, lebih-lebih lagi di kawasan yang perkhidmatan pengangkutan awam berkurangan dan tidak memuaskan.

Oleh itu, saya mencadangkan para pelajar di Mesir yang ingin pulang ke tanah air tetapi masih tidak memiliki lesen memandu untuk belajar memandu dan mendapatkan lesen sejak di Mesir lagi kerana kos mendapatkan lesen memandu di Mesir jauh lebih murah berbanding Malaysia. Jika anda telah memiliki lesen memandu, SILA MINTA KELUARGA DI TANAH AIR UNTUK PERBAHARUI LESEN ANDA SEBELUM TAMAT TEMPOH supaya anda tidak perlu mengambil ujian memandu sekali lagi semata-mata kerana lesen anda tamat tempoh! Inilah yang berlaku kepada saya.

Apa yang anda perlu lakukan jika lesen anda tamat tempoh?
Anda perlu buat rayuan di e-rayuan di laman web www.jpj.gov.my. Jawapan akan diberikan dalam tempoh 2 minggu hari bekerja. Setelah itu, sila print surat penerimaan rayuan dan bawa surat itu untuk membuat lesen L di Pejabat JPJ. Anda akan dikecualikan daripada kursus L, ujian L dan tidak wajib menghabiskan 13 jam belajar. Selepas mendapat Lesen L, anda bolehlah mendaftar di Sekolah Memandu, belajar ikut prestasi anda dan menempah ujian praktikal memandu. Selepas lulus ujian praktikal jalan raya dan dalam litar, anda akan diberikan Lesen Memandu Percubaan. Itulah lesen anda, dan jangan lupa menukarkannya kepada Lesen Kompeten selepas 2 tahun. Kalau tidak anda akan menghabiskan masa dan wang untuk mengambil lesen sekali lagi!

p/s : Alhamdulillah saya dah dapat lesen P :-).

* Catatan 3 *

Masih bertatih mengenal dunia kerjaya, ilmu dan dakwah di lapangan hidup.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger