assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Bersiap Sedia Menanti Hadirnya Ramadhan

Ramadhan adalah peluang keemasan yang datang hanya setahun sekali. Namun adakah umat Islam menghadapinya dengan sikap yang sama.

Ada manusia yang menganggap kedatangan Ramadhan sebagai bebanan yang berat yang diharapkan agar ia segera berlalu. Mereka melihat bulan ini sebagai bulan yang menghalangnya berbuat apa yang diingini. Mereka masuk dan keluar dari Ramadan tanpa memperoleh sebarang kesan pada diri mereka, apatah lagi untuk mengingatinya.

Selain itu, ada golongan lain yang merasai nilai Ramadhan, lalu mereka bersungguh-sungguh sedaya mungkin untuk melakukan seberapa banyak amal ibadat, seperti membaca Al-Quran, menunaikan solat, dan ibadah yang lain. Namun malangnya mereka tidak mengambil berat soal kehadiran hati di dalam melakukan ibadah. Golongan ini melihat ibadah yang banyak itu sebagai matlamat. Tidak dinafikan mereka akan merasai kesan yang baik di hati mereka tetapi kesan itu akan segera hilang selepas berlalunya Ramadhan.

Golongan yang ketiga ialah orang yang menganggap Ramadhan sebagai peluang yang jarang diperoleh untuk menghidupkan hati, menyedarkan daripada kelalaian, serta menyemarakkan sifat taqwa dan perasaan takut kepada Allah.

Oleh itu kita melihat matlamat puasa itu jelas dinyatakan di dalam firman Allah SWT : (Al-Baqarah : 183). Justeru, taqwalah yang sebenarnya menjadi matlamat di dalam perlaksanaan sesuatu ibadah. (Al-Baqarah : 21).

(Terjemahan petikan risalah Dr. Majdi Al-Hilali : Maza Nurid Min Ramadhan?)

Rejab datang menandakan Ramadhan semakin hampir. Sempatkah kita menyambutnya? Marilah kita bersedia menyambut Ramadhan dengan hati yang tulus dan tunduk kepada Allah semata-mata mengharapkan redha dan keampunan dariNya. Ya Allah, berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya'ban, dan sampaikanlah kami di bulan Ramadhan. Amin.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger