assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Kata-kata Hikmat"Kebahagiaan adalah sebatang pohon. Air, makanan, udara dan cahayanya ialah iman kepada Allah dan hari akhirat."


"Maafkan orang yang menzalimimu, hubungkan slaturrahim dengan yang memutuskannya, berilah kepada yang tidak memberi kepadamu dan berlembutlah dengan orang yang menyakitimu, nescaya engkau akan mendapati kegembiraan dan keamanan."


"Bergembiralah dengan pilihan Allah untukmu. Sesungguhnya engkau tidak mengetahui kebaikan, kadangkala kesempitan itu lebih baik bagimu berbanding kemewahan."


"Jauhilah dosa kerana ia sumber kerungsingan dan kesedihan, sebab kepada bencana serta pintu musibah dan krisis."


"Matinya hati dapat diketahui dengan meninggalkan perkara ketaatan, ketagihan perkara dosa,  melewatkan taubat, memusuhi manusia, derhaka kepada ibubapa dan menyebarkan rahsia."


"Lazimi Ya Zal Jalal al Ikram dan biasakan Ya Hayyu ya Qayyum, birahmatika astaghith, nescaya akan datang kegembiraan , kelapangan dan ketenangan."(Dipetik dari buku La Tahzan karangan Dr. 'Aid Al-Qarni)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger