assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Kita dan Al-Quran : Muhasabah di Mihrab Ramadhan


Allah SWT berfirman di dalam Surah Al-Baqarah ayat 185 yang bermaksud :

"Bulan Ramadhan , bulan yang diturunkan di dalamnya Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza antara yang hak dan batil"

Ramadhan merupakan semulia-mulia bulan yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t. kepada umat Muhammad s.a.w. dengan pensyariatan puasa dan pelbagai kelebihan,termasuklah kelebihan Lailatul Qadr yang boleh diumpama bagai 'annual grand sale' yang mesti direbut. Pada malam ini juga, Al-Quran mula diturunkan kepada baginda s.a.w. di Gua Hira'pada tahun pertama kenabian. Bermula detik itulah, Al-Quran dibaca dan disampaikan kepada umat manusia sebagai dustur Ilahi yang lengkap dan panduan hidup umat akhir zaman.

Pun begitu,Al-Quran yang kita gandakan pembacaan di bulan yang mulia ini bukan setakat perlu dibaca, malah yang lebih penting ialah dihayati dan diamalkan isi kandungan dan ajarannya dalam kehidupan.Penurunan Al-Quran di bulan mulia ini seharusnya menyentak daya fikir dan hati kita untuk memuhasabah sejauh mana pengamalan kita terhadap isi kandungan Al-Quran.Ayat-ayat yang dibaca saban hari, berapa banyakkah diamalkan? Bila dibaca ayat-ayat tentang nikmat syurga , mengapa hati kita tidak meronta-ronta untuk mendapatkannya? Bila dibaca ayat tentang azab neraka, mengapa hati kita masih belum gerun dengan sebenar-benarnya?

Bulan ini bulan kita bermuhasabah, mengikis mazmumah, menyental daki-daki yang telah berkerak hingga terhijabnya sinaran nur petunjuk Al-Quran daripada menembusi hati. Sedangkan nur Al-Quran sepatutnya membuat hati orang beriman bergetar dan keimanan mereka semakin bertambah sebagaimana firman Allah yang bermaksud :

"Sesungguhnya orang-orang beriman itu ialah mereka yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati mereka dan apabila dibacakan ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka kerananya dan kepada Tuhanlah mereka bertawakkal."

Justeru, di samping membaca Al-Quran sebanyak-banyaknya pada bulan ini, sama-samalah kita mengambil sedikit masa bertadabur, menangisi kekerasan hati, ketumpulan daya fikir dan kelembapan daya juang kita hasil terhijabnya hati kita dari sinar nur Al-Quran. Pohonkan petunjuk Allah agar Allah membantu kita menjernihkan hati yang kelabu dek titik-titik noda dan dosa yang tidak terkira bilangannya. Semoga Allah memberikan petunjuk Al-Quran untuk kita membezakan antara yang hak dan batil serta memberi jalan keluar kepada permasalahan ummah di zaman yang penuh dengan fitnah ini.

Semoga mu'ahadah (berjanji dengan diri dan Allah), mujahadah (melawan hawa nafsu), muraqabah (rasa diri diawasi Allah),dan muhasabah (menghitung silap dan dosa) yang merupakan intipati taqwa dapat direalisasikan dengan bersungguh-sungguh agar manifestasi taqwa benar-benar terhasil dengan berakhirnya Ramadhan.

Ya Allah, padamu kami mengadu kekerasan hati kami,Ya Allah. Lembutkanlah hati kami,Ya Allah. Sinarilah hati kami dengan hidayahMu sepertimana kau sinari bumi ini dengan sinaran mentari. Ya Allah , selamatkan kami daripada fitnah dunia dan bebaskan kami daripada api nerakaMu. Anugerahkan kami taqwa yang engkau janjikan buat hamba-hambaMu yang berpuasa. Amin Ya Rabbal 'Alamin.Salam mujahadah!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger