assyakirah.blogspot.com

Mencari Yang Tersirat Di Sebalik Yang Tersurat

Bercakap Tentang Persepsi...

Terasa baru semalam meninggalkan bumi Mesir, sedar tak sedar sudah 10 bulan saya berada di tanahair. Kepulangan kali ini memberi pengalaman baru buat saya kerana tidak menetap di bumi kelahiran sendiri (Perak), tapi bumi Kelantan yang sebenarnya agak asing bagi saya, walaupun orang-orangnya tidaklah asing.

Sebelum saya menetap di sini, banyak juga persepsi (ah, lagi-lagi persepsi!) yang menakut-nakutkan saya. Namun, alhamdulillah persepsi tidak mempengaruhi saya dan terbukti setakat ini persepsi itu bukan realiti.  Saya tidak beriman dengan persepsi (ops, macam pernah dengar ayat ini, tapi di mana ya?). Persepsi tanpa bukti tidak boleh diterimapakai. Kes-kes terpencil tidak boleh dijadikan hujah untuk pukul rata semua keadaan. Cuma barangkali persepsi boleh dijadikan sempadan untuk lebih berhati-hati.

Hari ini orang bercakap tentang persepsi. Manusia itu tabiatnya suka berpersepsi. Menanggapi sesuatu mengikut pemikirannya sendiri. Persepsi dibentuk apa yang ada di dalam pemikiran dan hati. Jernih pemikiran dan hati seseorang, maka jernihlah persepsinya. Sebaliknya jika keruh pemikiran dan hati, maka keruhlah persepsinya. Ibarat memakai kaca mata hitam, semua yang dilihat dikatakan gelap dan hitam belaka.

Persepsi itu az-zon atau tanggapan. Allah berfirman di dalam Surah Al-Hujurat yang bermaksud:

Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah sebahagian daripada sangkaan kerana sebahagian sangkaan adalah dosa (kerana tersalah).

Minta jauhlah daripada tersilap tanggapan agar tidak terjerumus ke dalam dosa tanpa disedari.

 

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cari

Demi Masa

Waktu Solat

Doa Nabi Daud a.s.

"Ya Allah, kurniakanlah aku cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan amalan yang menyampaikanku kepada cinta-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan air yang sejuk."

Improving Your English

Match Up
Match each word in the left column with its synonym on the right. When finished, click Answer to see the results. Good luck!

 

Pengikut

Powered By Blogger